Nyhet

Bra träning för hovslagareleverna

Sedan ett par år tillbaka har Hovslagarutbildningen på Strömsholm ett samarbete med en av Sveriges bästa travtränare – och största travuppfödare – Stefan ”Tarzan” Melander. - Det är jättebra för eleverna att få möjlighet att se många olika typer av hästar i olika åldrar, förklarar Niclas Björklund.
Niclas Björklund tar ofta med sig hovslagareleverna på Strömsholm till stjärnkusken Stefan Melander - något Stefan är mycket glad över.

Niclas Björklund är lärare på hovslagarutbildningen vid Ridskolan Strömsholm och verkning av föl och unghästar som ett specialområde.

– Ska man korrigera benställningen hos ett föl måste det göras ganska omgående efter att fölet är fött. Efter två månader är det för sent, förklarar Niclas, och fortsätter:

– Men det gäller också att se om fölet verkligen behöver korrigeras eller inte. En del saker rättar till sig när fölet växer upp.

I år följde Tilläggsutbildningen av hovslagare på Strömsholm fem föl som föddes i mars hos Stefan Melander. De fotograferade och dokumenterade allt som gjordes, för att nu när deras utbildning avslutas kunna lämna över ansvaret för fölen till hovslagareleverna som går den 3-åriga utbildningen.

– Det är viktigt att man som hovslagare också kan göra en bra överlämning av vad som är gjort med en häst, förklarar Niclas.

Värdefullt samarbete

Stefan Melander är väldigt nöjd med samarbetet med hovslagarutbildningen.

– Det är guld värt att få hjälp att framför allt korrigera de föl som behöver hjälp, men också viktigt att de hela tiden hålls efter för att bli så korrekta som möjligt. Det är faktiskt en förutsättning för att de ska kunna prestera på topp och hålla som sporthästar att de är korrekta i sin benställning, menar Stefan Melander.

Stefan menar att det nog slarvas en del med att se på fölen i tid och konstaterar också att han själv har blivit mycket mer medveten om betydelsen sedan Niclas och hans hovslagarelever började komma till anläggningen.

För hovslagarutbildningen är Stefan Melanders många hästar ett perfekt utbildningsmaterial. Den är dagen är några av de som går årskurs 2 i full färd med att sko ett gäng 2-åriga hästar.

Andreas Ångman tycker det är nyttigt att sko många olika typer av hästar.

– Jag är egentligen mer intresserad av ridhästar, men tycker det är väldigt nyttigt att även få sko travhästar, förklarar Andreas Ångman, samtidigt som han med Niclas hjälp kollar att skon passar på travarstoet.

Det är inte bara 2-orna som åker till någon av Stefan Melanders anläggningar. Även de som går första året får vara med och verka fölstona – perfekta läromästare när eleverna ska lära sig de viktiga handgreppen för att så småningom bli hovslagare.

– För oss är det viktigt att vi ha bra samarbeten så att eleverna får komma ut och testa på olika typer av hästar, förklarar Niclas.

Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.