Nyhet

Nio Strömsholmshästar till Breeders Trophy

När Breeders Trophy inleds på Flyinge nästa vecka har Ridskolan Strömsholm inte mindre än nio hästar till start, alla utbildade av elever och personal. "Så här många har vi aldrig haft med tidigare. Det är ett resultat av att Ridskolan Strömsholm satsat både på att köpa in bra unghästar och att vi har ett bra system hur vi utbildar dem", menar huvudläraren i dressyr, Marianne Esseen-Söderberg.
Stipendiaten Josefine Nykvist har kvalat tre av Ridskolan Strömsholms hästar till Breeders Trophy på Flyinge. Bland annat 5-åriga Arrivederci.

De flesta hästarna har kommit till Ridskolan Strömsholm som 3-åringar och sedan utbildats och matchats för att – om det har passat in hästarnas utveckling – gå årgångschampionat.

– Förra året hade vi också planer på att kvala några hästar till Breeders, men då var de inte klara för det. Samma sak i våras. Från början funderade vi på att låta 6-åriga Carhiba CT vara med i Falsterbo, men det blev alldeles för tidigt för henne. Men nu är hon i bra ordning inför Breeders, förklarar Josefine Nykvist, stipendiat i hoppning och den som ska rida de tre hopphästarna på Flyinge.

Just att matcha hästarna på ett sätt så att det inte blir för tufft för dem är väldigt viktigt. De måste både vara fysiskt och psykiskt förberedda inför uppgiften för att få åka med. Och hur lång tid varje häst behöver, beror alldeles på individen.

Ett exempel är 5-åriga Chlodette. Hon köptes in på våren som 4-åring till Ridskolan Strömsholm och efter inridning hamnade hon hos Josefine i december 2017. I slutet av april gjorde Chlodette sin allra första start, i slutet av juli gick hon sin första felfria 1.20-hoppning och i slutet av augusti var hon färdigkvalad till Breeders. Att hon är liten, knappt 1,60 cm, gör förstås sitt till att hon har kunnat utvecklas så snabbt.

– Hon är otroligt försiktig av sig, men ändå modig, och vi har matchat henne så att hon har fått bygga upp självförtroendet ordentligt. Kanske är hon den som har störst chans nere på Breeders, för hon är väldigt klok och kapabel, tycker Josefine Nykvist.

Josefine har finalförhoppningar på alla tre hästar, men menar också att det viktigaste är att de samlar värdefull rutin inför framtiden.

Stipendiaten Saga Kullberg startar 7-åriga Conny M i Breeders Trophy-finalen på Flyinge.

Sex dressyrhästar till start

Redan tidigare i somras var det klart att Ridskolan Strömsholm skulle få med ett helt gäng med dressyrhästar till Breeders-finalerna på Flyinge.

Hästarna har nu, efter en tids sommarvila, kommit igång ordentligt och känns väl förberedda inför uppgiften.

– De har verkligen kommit tillbaka jättefint från betet, lite tjockare men väldigt positiva och fräscha. Det är viktigt att unghästarna får en stunds vila för att smälta allt de har lärt sig, och det känns jättekul, menar Marianne Esseen-Söderberg, huvudlärare i dressyr på Ridskolan Strömsholm.

Inte mindre än sju hästar utbildade av RS stipendiater och lärare har kvalat till Breeders Trophy. Men alla får inte åka.

– 4-årige Råbäcks Aston stannar hemma. Han är inne i en växtperiod just nu och är lite för valpig för att klara av en så tuff resa som det ändå är. Då riskerar vi att han kommer att få en dålig upplevelse där nere och det vill vi inte utsätta honom för, förklarar Marianne.

Just att se årgångschampionaten som ett delmål och inte ett slutmål är väldigt viktigt i den långsiktiga utvecklingen av unghästar, oavsett disciplin. Men för de som är redo för att åka till Breeders nästa vecka finns ett uttalat mål.

– Vi siktar på att de ska ta sig till final, men framför allt att de samlar på sig värdefull erfarenhet som de har med sig in i sin fortsatta utveckling, avslutar Marianne.

Förutom hästarna som har utbildats på Ridskolan Strömsholm har även Strömsholmsläraren Py Jägerdén fyra hopphästar till start på Breeders Trophy.

Strömsholms-hästar till Breeders Trophy

Hopphästar
Carhiba CT, SWB, sto, f-12 e. Cohiba-Cartier, uppf. Cerrie Hedin, äg. Ridskolan Strömsholm.
Ryttare: Josefine Nykvist

Arrivederci, SWB, val, f-13 e. Corriendo Tau-Landprinz I, uppf. Mats Eriksson, äg. Ridskolan Strömsholm.
Ryttare: Josefine Nykvist

Chlodette, SWB, sto f-13 e. Vivaldi K-Hill’s Double, uppf. Björn Larsson, äg. Ridskolan Strömsholm.
Ryttare: Josefine Nykvist

Dressyrhästar
Conny M, SWB, val. f-11, e. Connaisseur-Briar, uppf. Susanne Nyreröd, äg. Ridskolan Strömsholm.
Ryttare: Saga Kullberg

Belatrix, SWB, sto f-12, e. Bellagio-His Highness, uppf. Bollerups Lantbruksinstitut, äg. Ackordshäststiftelsen.
Ryttare: Emelie Renman Åquist

Indus, SWB, val. f-13, e. Fürst Romancier-Flemmingh, uppf. Rhiannons djurpensionat och Smålandshästen, äg. Ridskolan Strömsholm.
Ryttare: Emelie Renman Åquist

Jonquil for U, SWB, val. f-13, e. Zuidenwind-Goodtimes, uppf. Ugglarps Gård, äg. Ridskolan Strömsholm.
Ryttare: Camilla Nyblom

Some Zin, SWB, sto, f-13, e. Floricello-Loredes, uppf. Lenita Svedberg, äg. Anne-Linn Sparring Nielsen. Har varit på Ridskolan Strömsholm för utbildning och matchning mot championat.
Ryttare: Emelie Renman Åquist.

Don Anthony, SWB, val, f-14 e. Ampere-Don Schufro, uppf. Åsa Johansson, äg. Ridskolan Strömsholm.
Ryttare: Camilla Nyblom

Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.