Nyhet

Boendet viktigt för Strömsholms gymnasieelever

Att gå på Strömsholms Ridsportgymnasium är inte som att gå i en vanlig gymnasieskola. Framför allt eftersom majoriteten av eleverna bor på skolan. "De elever som bor här lär sig väldigt mycket mer än bara vad som händer på lektionerna. De växer av att bo själva och är mer redo för vuxenlivet än många av sina jämnåriga kamrater efter att ha tillbringat tre år här", berättar Camilla Lindedahl.
Monica Seidl-Starkenberg och Camilla Lindedahl har jobbat med Strömsholms gymnasieelever under många år, och gillar verkligen sitt jobb.

Camilla Lindedahl, Monica Seidl-Starkenberg och Märta Hansson jobbar som elevhemscoacher men kallas av eleverna för ”Husmor”, men är mycket mer än så.

– Man är väl en del vaktmästare, lite skolsköterska, ibland reservmamma, skjutshjälpen som ser till att de kommer någonstans utanför skolan och framför allt vuxen medmänniska som kan finnas där när det behövs, förklarar Camilla, som varit husmor i 16 år.

På Strömsholms elevboenden finns skolans personal tillgänglig Måndag – Söndag

kl:18,00-06,00. Eleverna har också lunch alla skoldagar och middagar måndag-torsdag. Frukosten och övriga måltider får de fixa själva.

Östra och Västra Plugghästen är två av Strömsholms sju elevboenden. Här har varje rum egen dusch och toalett.

Ridskolan Strömsholm har sju olika boenden där närmare 80 elever får plats. Årskullarna blandas i de olika byggnaderna men det är bara gymnasieelever som bor där. Fyra av husen har rum med egen toalett och dusch, medan tre har gemensamma utrymmen. Alla husen har dock gemensamma kök och allrum, där eleverna tillbringar mycket tid när de inte är i stallet.

– Vi får ofta höra att det är bra att de aldrig behöver känna sig ensamma, det finns alltid tillgång till kompisar, men att de ändå kan gå undan och vara för sig själva när de behöver, berättar Camilla.

Både Camilla och Monica har egen hästbakgrund även om de i dag inte rider aktivt längre.

– Det behövs egentligen inte för vi har egentligen inget med hästarna att göra, även om vi är i stallet ibland och klappar på dem. Men det kan vara en fördel att ha förståelse för och egen erfarenhet av att umgås med hästar, tycker Monica, som varit husmor i 20 år.

Att jobba med tonåringar under den period i livet när det händer så otroligt mycket är både krävande och ansvarsfullt men också väldigt roligt.

– Styrkan vi har här på Strömsholm är att vi är ett starkt team, där alla som är inblandade i elevernas vardag träffas varje vecka och går igenom vad som har hänt och vad som ska hända, menar Monica.

– Vi är ju en liten skola där alla känner alla och där vi alla kan hjälpas åt, förklarar Camilla.

Båda trivs med sitt jobb och den omväxling som det innebär att arbeta med ungdomar.

– Ja, man får vara med om mycket, säger Camilla med ett leende utan att precisera något. För självklart har de tystnadsplikt när det gäller eleverna och målet är ju att alla ska trivas.

Alla boenden har gemensamma kök och allrum. Här är Östra Plugghästens TV-soffa.
Så här ser det ut i Stora Åsvillans stora allrum.
I Nya Plugghästen har eleverna redan börjat skapa julstämning.
Köket i Stora Åsvillan är ljust och rymligt.
Från Östra Plugghästens köksfönster har eleverna utsikt bland annat över Djursjukhuset.
Strömsholms elevboenden

Alla boenden har gemensamma kök och allrum. Det finns också tvättstugor att använda för varje boende. Fritt WiFi i alla byggnader.

Röda Ridhuset
18 rum med egen dusch/toalett. Från köket ser man ner i manegen där det ofta pågår träningar. Det är också här som tävlingar, kurser och clinics hålls.

Stora Åsvillan
15 rum med gemensam toalett och dusch. Ligger nära Röda Ridhuset.

Östra och Västra Plugghästen
Totalt 26 rum i de två husen som byggdes i början av 2000-talet. Alla rum har egen dusch och toalett. Ligger nära Kungsgårdsstallet och Nya Plugghästen.

Nya Plugghästen
Den ombyggda lågstadieskolan har 13 rum med egen dusch och toalett.

Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.