Nyhet

Tre roliga gymnasieår

Det spelar ingen roll att det är riktigt kallt ute och att det är en tidig morgon på Ridskolan Strömsholm. Gymnasieeleverna är på plats med sina skolhästar för att vara med på dagens första lektion – hoppning. "Jag uppskattar verkligen att gå här, det har varit fantastiskt roliga år", berättar Minna Johnsson, som går tredje året på Ridsportgymnasiet Strömsholm.
Minna Johnsson och Lova Nyrén går tredje året på Ridsportgymnasiet Strömsholm, och är mer än nöjda med sina år i skolan.

Att ha både ridning och ”vanliga” ämnen på schemat är något som tilltalar Lova Nyrén och Minna Johnsson.

Båda går sitt tredje och sista år på Ridsportgymnasiet Strömsholm, och med bara en termin kvar av skolan finns det mycket att berätta om åren på Strömsholm.

– Jag har verkligen haft en fantastiskt rolig gymnasietid, och jag tror inte att det är så många som känner så efter gymnasiet. Det har varit riktigt roliga år, menar Minna.

Lova Nyrén och Allan hade inga problem med hindren under hopplektionen.

Lova började på ett annat ridgymnasium, men efter att hon och hennes familj inte var särskilt nöjda med utbildningen där bytte hon till Strömsholm och kom hit februari 2017.

– Jag borde ha valt Strömsholm från början, men ville ha med min egna häst direkt. Nu har jag ändå haft henne med under årskurs 3 i hoppspecialen, men tyvärr är hon skadad nu så då rider jag bara skolhästar, berättar Lova.

Minna Johnsson och skolhästen Twister med fullt fokus på hoppövningen.

Minna bor nästan granne med Strömsholm och åker därför hem efter skolans slut. Lova kommer från Strängnäs, och har ett av rummen i Stora Åsvillan.

– Ibland kan man känna sig lite utanför, men ibland är det skönt att komma hem också. Men skolan i sig är lika bra om man inte bor här, tycker Minna, som dock har spenderat en och annan ledig kväll på Strömsholm tillsammans med sina kompisar.

– Jag tycker det är mysigt att bo kollektivt, vi blir som en liten egen familj. Men när jag hade hästen här var jag nästan aldrig hemma, berättar Lova.

Lova Nyréns rum är litet men mysigt och det viktigaste är antecknat på spegeln.

Lova läser in högskolebehörighet under gymnasietiden. För henne har det därför varit en fördel att bo på skolan.

– Det är bra att vi har så nära kontakt med våra lärare och en bra dialog. Det gör att man alltid kan få stöd om man behöver. Dessutom har vi studiekvällar, och det är jättebra får då går man verkligen iväg och pluggar lite extra, konstaterar Lova.

Båda tjejerna är också mycket nöjda med utbildningen de har fått under sina gymnasieår, både teoretiskt och praktiskt.

– Utbildningen har nog varit över förväntan och det är roligt att man börjar förstå systemet i ridningen på ett bättre sätt, menar Minna.

I slutet av höstterminen var de iväg på sin arbetspraktik. Eftersom både Minna och Lova läser ridledarinriktningen var de på ridskolor och jobbade. Minna i Wirsbo och Lova på hemmaklubben i Strängnäs.

– När man är ute så där märker man att vi går en respekterad utbildning. Och det känns att man har fått väldigt bra grundkunskaper när man kommer ut i ”verkligheten”, menar Minna, och Lova håller med.

Att de nu slutar till våren är både spännande och kanske lite skrämmande.

– Jag känner mig väldigt förberedd för nästa steg. Jag har lärt mig att arbeta i grupp, jag har fått utveckla ledaregenskaper och också fått en bra acceptans för olikheter, konstaterar Minna.

Lova vet vad hon ska göra kommande år. Innan jul mönstrade hon, och kommer att göra värnplikt – långt från hästar.

– Men att vi har en bra utbildning visade sig helt klart vid mönstringen. Trots att jag inte är ute och springer en massa så hade jag väldigt bra fysiska värden.

Eleverna tar en stillsam skritt tillbaka till stallet efter dagens hopplektion.

Minna håller med om att den fysiska grundträningen man får av att gå på Ridsportgymnasiet Strömsholm är värdefull.

– Det är mycket fokus på hur vi också ska träna för att må bra, vilket gör att utbildningen faktiskt bidrar både till god fysik och arbetsmoral, avslutar Minna.

Lova klappar om Allan efter dagens lektion.
Minna och Lovas tre bästa med att vara elev på Strömsholm:
  1. Kamratskapet. Alla ställer upp för alla och vi har väldigt roligt tillsammans.
  2. Variationen. Att ena dagen ha matte i lektionssalen i ridhuset och nästa dag en biologilektion nere vid slottet, för att sedan rida hästarna på stallplanen eller jobba dem på Österängen eller i något av alla ridhusen. ”Det är en magisk miljö”, menar Minna.
  3. Hästarna.
Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.