Nyhet

Succé för RS On Tour

Under en intensiv vecka har Ridskolan Strömsholm rest runt till tre olika anläggningar för att inspirera och berätta mer om utbildningarna. ”Det har varit väldigt uppskattat och vi har mött stort intresse”, förklarar Marianne Esseen Söderberg, huvudlärare i dressyr på Ridskolan Strömsholm.
Under varje clinic fick gymnasieleven Carl Magnusson berätta om hur det är att vara elev på Strömsholm. Även hippologen Vendela Orosco Lindström berättade om sin tid som hippologstudent.

En mindre karavan har gett sig av från Strömsholm för att besöka Linköping, Borås och Sundsvall under ett par dagar. Tre hästar, en gymnasieelev, en hippologstudent, två stipendiater, en gymnasielärare och två huvudlärare har rest runt. Och gensvaret har varit stort för RS On Tour.

– Vid det senaste stoppet, som vi gjorde i Sundsvall, var det mer än 200 personer som kom. Det har varit ett stort intresse för våra utbildningar och såväl potentiella elever och deras föräldrar har kommit med många frågor, vilket förstås är positivt, menar Marianne Esseen Söderberg.

Upplägget på RS On Tour har varit likartat på de tre anläggningar – Smedstads Ridcenter i Linköping, Borås Fältrittklubb och Sundsvalls Fältrittklubb – som har fått besök.

Gymnasieeleven Carl Magnusson och skolhästen Twister i Linköping.

Först red gymnasieeleven Carl Magnusson på skolhästen Twister (val, f-00, imp. Holland). Förutom att berätta om hur det är att vara elev på Ridsportgymnasiet Strömsholm, fick Carl även visa den grundutbildning som ryttarna får på Strömsholms utbildningar. Allt under Marianne Esseen Söderbergs och Daniel Svenssons ledning.

– Vi inledde med mycket fokus på ryttarens utbildning, men också lösgjordhet, följsamhet och lite gymnastikhoppning, berättar Marianne.

Stipendiaten Saga Kullberg red Belatrix och fick råd av både Marianne Esseen Söderberg och Daniel Svensson i Borås. Hippologen Vendela Orosco Lindström förevigade.

Sedan var det stipendiaten Saga Kullbergs tur att rida Belatrix (sto, f-12, e. Bellagio-His Highness). Här låg fokus lite mer på hästutbildning och åskådarna fick veta mer om det system som Ridskolan Strömsholm har där man köper in unga hästar och sedan successivt utbildar och tävlar dem upp till högre klasser innan hästarna så småningom sätts in i utbildningen. Även om Saga är dressyrryttare och Belatrix i första hand en dressyrhäst, fick även det ekipaget hoppa en del – just för att visa att en allsidig träning är viktig för alla hästar.

– Vi pratade också om långsiktighet och hållbarhet i vår hästutbildning, förklarar Marianne.

Avslutningsvis visades lite mer hoppning när stipendiaterna Josefine Nykvist (som var med i Smedstad) och Astrid Puntervold (som var med i Borås och Sundsvall) red Sirrox (val, f-11, e. Sir Oldenburg-Con Capitol). De red olika linjer och hindertyper, och avslutade även med att hoppa lite större hinder.

Josefine Nykvist och Sirrox hoppar lite större hinder som avslutning vid besöket i Smedstad, Linköping.

Många ville fråga om utbildningarna

Efteråt fick alla åskådare komma ner i manegen, prata med deltagarna och klappa hästarna, och framför allt ställa frågor.

– Det var frågor om det mesta, om gymnasiets riksintag och hur man gjorde om man ville gå vidare till högskolan, men också mycket om vad som krävdes för att söka hippologprogrammet och vad det innebar att gå hovslagarutbildningen, berättar Marianne.

Hippologen Vendela Orosco Lindström fanns på plats i manegen för att berätta mer om sina år som hippologstudent. Även Emma Wretefelt, som bland annat är ridlärare på Ridsportgymnasiet, var med för att svara på gymnasiefrågor i synnerhet och även frågor om Ridskolan Strömsholm i allmänhet.

– Jag känner mig väldigt stolt över alla oss som var med. Alla har på ett proffsigt sätt visat upp och förklarat Ridskolan Strömsholms pedagogik och röda tråd i grundridningen. Dessutom har vi fått ett väldigt positivt gensvar av besökarna som var på plats, avslutar Marianne nöjt.

Gänget som gjorde ett kanonjobb under RS On Tour efter avslutad dag i Sundsvall. Längst fram Marianne Esseen Söderberg, Vendela Orosco Lindström, Daniel Svensson, Emma Wretefelt och till häst Carl Magnusson, Saga Kullberg och Astrid Puntervold.

Ett stopp till – Djursholm nästa

Efter de första stoppen på RS On Tour hörde Djursholms Ridklubb av sig och ville att Ridskolan Strömsholm skulle komma även till dem – så RS On Tour är inte riktigt avslutad än. Måndag 18 februari åker hela gänget iväg igen för ett sista (?) stopp på sin turné.

Precis som på övriga ställen är det gratis inträde – men man behöver anmäla att man kommer.

Anmäl här

Efterfrågan på informationsbladen om de olika utbildningarna var stor. Här snyggt uppradade innan publiken kom ner och tog med sig dem hem.
Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.