Nyhet

Studenter trivdes på Strömsholm

En imponerande fransk vinnare, en Flyingehippolog i segerlaget, ett topparrangemang av Ridskolan Strömsholm och nya erfarenheter, kontakter och kamrater – så kan årets internationella studenttävling på Strömsholm sammanfattas. "Det har gått väldigt bra, arrangemanget har fungerat perfekt och det har varit väldigt roligt", konstaterar Åsa Steninger, lärare på Ridskolan Strömsholm och projektledare för arrangemanget.
Det blev trångt på trappan till Strömsholms Slott när studenter och lärare från tio olika utbildningsanstalter runt om i Europa samlades på Ridskolan Strömsholm för att tävla och träffas.

Under ett par intensiva dagar samlades studenter och lärare från Europas största utbildningscentrum på Ridskolan Strömsholm. För sjunde gången skulle studenttävlingen avgöras, där det gäller att kunna rida både hoppning och dressyr, hålla föredrag i grupp och undervisning individuellt. Allt under en sträng domarjurys granskande ögon.

I samband med tävlingarna passade även huvudorganisationen EEN – Equestrian Educational Network – på att fira sitt 20-årsjubileum med en mottagning på Strömsholms slott och efterföljande middag.

– Den här typen av tävlingar och sammankomster är väldigt bra och utvecklande. Det är stor skillnad på kvaliteten på studenterna i dag mot när vi arrangerade den första tävlingen på Flyinge för sju år sedan, berättar Mette Henriksen, dressyrlärare på Flyinge och en av de coacher som fanns med i tävlingen.

Alla studenter delades upp i lag med tre ryttare i varje, ingen fick komma från samma utbildningsanstalt. Sedan tilldelades de två coacher var, som inte heller fick ha samma tillhörighet som någon av eleverna.

– Det här gör ju att man hela tiden måste prata engelska, och det var nästan så att man tänkte på engelska i slutet av veckan, erkänner Mette, som bland annat hade en engelsk och en österrikisk tjej i sitt lag.

Att vara coach är inte helt enkelt. Det handlar verkligen om att på kort tid hitta ett sätt att jobba med deltagarna så att de kan göra en så bra prestation som möjligt.

– Det gäller att inte börja undervisa utan bara coacha dem, vi har bara tio minuters förberedelsetid inför uppgiften så de måste själva vara medvetna om sina för- och nackdelar, konstaterar Mette, och fortsätter:
– Men det är verkligen jätteroligt att vara coach.

Hennes lag fokuserade mycket på den teoriuppgift som alla lag får. Det gäller att hålla en kort föreläsning om ett ämne som gruppen själva väljer. Domarna bedömer sedan hur presentationen görs, att det finns ett engagemang och att alla hjälps åt, att de även interagerar på ett bra sätt och självklart har bra och relevant fakta att presentera.

I lagtävlingen vann Jonie Paavola, Finland,, Laura Reiner, Österrike och Johanna Carlsson, Flyinge med coacherna Victoria Louis, England och Griet Martens, Belgien. 

Mettes lag fick näst högsta poäng, medan en av hennes elever till vardags – Johanna Carlsson som går första året på Hippologen på Flyinge, var med i det vinnande laget.

– De hade verkligen en jättebra teoriföreläsning, berömmer Åsa Steninger.

Individuellt var det en fransk student som imponerade med mjuk och känslig ridning och bra undervisning – Baptiste Saulaun fick därmed välförtjänt ta emot förstapriset, följt av två tyska studenter.

Ridskolan Strömsholm och Flyinges representanter vid tävlingen, från vänster Johanna Carlsson, Flyinge, Vendela Orosco Lindström, Strömsholm, Charlotta Karlsson, Strömsholm och Agnes Dahlgren, Flyinge.

För Strömsholms- och Flyingestudenterna gick det också bra. Vendela Orosco Lindström från Hippologen årskurs 3 på Strömsholm tog sig till semifinal. För Agnes Dahlgren, från Hippologen åk 1 på Flyinge blev det en kvartsfinalplats och även Charlotta Karlsson från Strömsholm och Hippologen åk 3 gjorde en bra insats, framför allt i lagtävlingen.

Hippologstudenterna på Ridskolan Strömsholm fixade allt, från hästar, banbyggnad och guidning till snittar vid fördrinken innan avslutningsmiddagen. 

– Tävlingarna fungerade väldigt bra, och Hippologstudenterna här på Strömsholm har gjort ett fantastiskt jobb som arrangörer. De har fixat allt, guidning av anläggning för våra utländska gäster, bygga hinder, göra i ordning hästarna och även snittarna som alla bjöds på vid mottagningen på slottet hade de ordnat, berömmer Åsa.

Både Åsa och Mette är också överens om att den här typen av tävling och träff över landsgränserna är väldigt värdefull.

– Det här är utbildning när det är som bäst och man får mycket energi av att jobba med det här, menar Åsa Steninger.

– Man ska komma ihåg att studenterna skaffar sig ett otroligt värdefullt nätverk i åtta andra länder. Det var flera som tog chansen att leta efter praktik och nya kontakter nu under tävlingarna, avslutar Mette.

Foto: Mette Henriksen och Malin Schönberg

Här är en film som Svenska Ridsportförbundet gjort om tävlingarna:

De individuella pristagarna gratuleras här av Ulf WIlken, som var med i domargruppen. Från vänster fyran Senne Winkelmanns, Belgien, vinnaren Baptiste Saulaun, Frankrike, trean Annika Struss, Tyskland och tvåan Caroline Misserre, Tyskland. Foto: Mette Henriksen
Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.