Nyhet

Prestigefull studenttävling avgörs på Strömsholm

När det internationella nätverket för hästutbildningar, EEN, firar 20 år gör man det på Ridskolan Strömsholm. Samtidigt avgörs den prestigefyllda studenttävlingen på anläggningen – en tävling som fick en Strömsholmssegrare förra året. "Det är första gången som Ridskolan Strömsholm är värd för tävlingen", förklarar Åsa Steninger, projektledare för tävlingen.
Jessica Engell Cremen och Sofia Wittlock fick med sig en ståtlig glaspokal hem från EEN:s studenttävlingar i Portugal 2018. I år avgörs tävlingarna på Ridskolan Strömsholm.

EEN står för Equestrian Educational Network och bildades av de stora utbildningsanläggningarna runt om i Europa 1999.

– EEN kom till för att skapa ett utbildningsutbyte mellan anläggningarna och har under de här åren drivit ett flertal EU-projekt, berättar Åsa Steninger.

Det EU-projekt som pågår för närvarande, och som har Flyinges Linda Eriksson som projektledare, har som mål att göra det lättare för studenter vid utbildningscentren i Europa att bli anställningsbara i olika länder.

Ett av tidigare projekt har handlat om att skapa bra förutsättningar för praktik och ett av de första projekten innebar starten på den studenttävling som avgörs 1-4 maj på Ridskolan Strömsholm.

– Den första tävlingen hölls på Flyinge för sju år sedan. Den är både viktig och rolig. På så sätt får vi en jämförelse mellan de olika länderna och kan också sträva efter att få en ännu mer likartad utbildningsnivå generellt, förklarar Åsa.

Strömsholmselev i topp 2018

Förra året hölls tävlingen i Portugal, och då blev det en riktig Strömsholmstriumf när SRL III-eleven Jessica Engell Cremen vann totalt och Sofia Wittlock från Hippologprogrammet var med i det vinnande laget.

I år blir det alltså premiär för tävlingen på Strömsholm, som inleds 1 maj med välkomstmingel, hästvisning och lagindelning inför själva tävlingen som inleds på torsdagen. Varje lag består av tre ryttare och en coach. Ingen får komma från samma land och engelska är språket som gäller under hela veckan.

– Det är bra, för vi behöver internationalisera våra utbildningar. Andra branscher har en mycket högre globaliseringstakt och det känns som om eleverna är mer framme än många lärare i form av språkkunskaper och internationellt utbyte, menar Åsa.

Under första tävlingsdagen ska alla ryttare rida ett kort dressyrprogram och en hoppbana. De tre ryttarna i varje lag får alla rida samma häst, så det är korta förberedelse som gäller för att hästarna inte ska få jobba för hårt.

– Domarna tittar mycket på grundridning och fokuserar även på sitsen, förklarar Åsa.

I domarteamet ingår Ann-Catrin Carlsson och Ulf Wilken från Sverige, Pedro Carmo Costa, Portugal, Eloise Legendre, Frankrike och EEN:s ordförande och starke man Markus Scharmann, Tyskland.

Den ryttare i varje lag som har högst poäng går vidare till fredagens semifinal. Dessutom får en eller två ryttare med högst poäng av de som inte vunnit också en biljett – så kallad lucky looser.

Tävling i ridning och lektioner

Förutom att tävla i hopp och dressyr ska deltagarna också hålla lektioner under semifinalen. Även dessa moment betygssätts och de två bästa möts sedan i en final på lördagen. Där är det återigen hoppning, dressyr och undervisning som betygssätts innan en slutlig segrare kan tas fram.

– De kommer i första hand att få rida hästar som finns med på Hippologprogrammet och SRL-utbildningen. Hippologerna årskurs 3 är de som har mest arbete med tävlingen och kommer att ta fram hästar och sköta mycket praktiskt, förklarar Åsa.

2018 var Åsa Steninger (till höger) med som coach under EEN:s studenttävling i Portugal. I år lämnar hon över coachrollen och har i stället huvudansvar för tävlingarna när Ridskolan Strömsholm står som värd.

I vanliga fall brukar Åsa Steninger vara med som coach, hon har varit involverad i EEN-projekten under drygt 6 år. Men som projektledare för hela arrangemanget, där det bland annat ingår en jubileumsceremoni på slottet, finns ingen tid över för att coacha studenter. I stället är det Camilla Nyblom som tar hand om coachningen från Ridskolan Strömsholms sida.

Även Flyinge skickar förstås coacher, det blir Linda Eriksson och Mette Henriksen som ska vara med.

– Det ska bli roligt att ha tävlingarna här. Det är ett ypperligt tillfälle för alla att skaffa sig bra kontakter och det blir kul att få komma ur den vanliga ”bubblan” under ett par dagar, avslutar Åsa.

Läs om tävlingarna 2018 här

Läs mer om EEN-projekten här

Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.