Nyhet

Strömsholmsprofilen Pelle Fresk har avlidit

En sann hästkarl och stor profil för Ridskolan Strömsholm har lämnat oss. Per ”Pelle” Fresk har efter en tids sjukdom avlidit vid en ålder av 86 år. "Pelle hade alltid hästens bästa i fokus", berättar Marianne Esseen-Söderberg, huvudlärare i dressyr vid Ridskolan Strömsholm och mångårig arbetskamrat med Pelle Fresk.
Strömsholmsläraren Pelle Fresk har gått bort efter en tids sjukdom. En sann hästkarl som alltid satte hästens bästa främst.

Många är de elever på Ridskolan Strömsholm som har utvecklats under Pelle Fresks ledning. Han hade främst undervisning i hoppning och hans hoppövningar används än i dag både av tränare och ridskolor för att utbilda nya ryttare.

Tyvärr blev de aldrig tryckta i bokform under Pelles levnadstid, men många elever som fostrats av Pelle har en bunt med kopierade skisser på utmärkta övningar som fungerar minst lika bra i dag.

– Pelle har betytt väldigt mycket för väldigt många. Vi jobbade tillsammans under många år och han var noggrann och metodisk i sin undervisning och mycket skicklig på att lära ut en bra grundridning, menar Marianne Esseen-Söderberg.

På Ridskolan Strömsholm håller man hårt på att hästar och elever ska lära sig grunderna, oavsett om specialgrenen är hoppning, dressyr eller fälttävlan. Därför jobbade Marianne och Pelle ihop ända fram till att Pelle lämnade sin tjänst på Ridskolan Strömsholm kring sekelskiftet för att flytta till Skåne.

– Han var väldigt lätt att samarbeta med och var duktig på att få hästarna lösgjorda och genomarbetade, konstaterar Marianne.

Pelles känsla för och omtanke om hästens välmående och bästa gjorde honom till en förebild långt innan ordet hästvälfärd var aktuellt.

– Pelle Fresk var en riktig hästkarl, förklarar Marianne.

Pelle Fresk var aktiv på hoppbanorna under många år. Här med Urax, som han hade fina framgångar med ända upp i Svår klass på 1980-talet. 1960 red Pelle OS i Rom. Foto: Roland Thunholm

Pelle var under många år väldigt aktiv som tävlingsryttare och var bland annat med i det svenska OS-laget som red i Rom 1960. Han hade stora framgångar nationellt under många år.

Pelle sörjs närmast av hustru Gunilla samt barnen Lisa och Carl Gustaf samt barnbarn.

Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.