Nyhet

HIPPOLOGPROGRAMMET – BRA BAS FÖR ANNA-CLARA

Anna-Clara Pettersson ingår sedan en tid tillbaka i landslagsledningen i hoppning för de yngre ryttarna med ett särskilt ansvar för Baltic Cup. Som utbildad hippolog har hon en stabil grund för sin huvudsakliga verksamhet – utbildning av både hästar och ryttare som hon bedriver på en gård inte långt från Strömsholm.
Anna-Clara Petterson (tv) gick Hippologprogrammet 2002-2003. Moa Häggmar går sista året som Hippolog och gör just nu praktik hos Anna-Clara. I mitten en av många fina unghästar som Anna-Clara tagit fram - Alonzo - som bland annat deltagit i två unghäst-VM.

När Anna-Clara var klar med Hippologprogrammet 2003 hade hon studerat i två år med huvudinriktning mot ridlärare. Då var hippologprogrammet endast tvåårigt, men Anna-Clara läste in en kandidatexamen efteråt och kan, förutom Hippolog, även titulera sig diplomerad ridlärare Level 3, B-tränare i hoppning och utbildad mental rådgivare. Förutom att vara med i landslagsledningen är hon också koordinator för Svenska Ridsportförbundets ryttarutveckling Nivå 3 och 4.

– Att ha en bred kompetens i botten gör mitt arbete enklare, konstaterar Anna-Clara.

Anna-Clara arbetade under många år på Ridskolan Strömsholm som lärare, bland annat för Hippologprogrammet. Även i dag har hon mycket kontakt med Hippologerna, då hon sedan tre år tillbaka tar emot Hippologstudenter under deras praktikperiod.

Just nu är Moa Häggmar, som går årskurs 3 med inriktning på hästutbildning, hos Anna-Clara.

– Hippologprogrammet är en utbildning för alla som vill arbeta inom hästnäringen, när man har genomfört den kan man i princip jobba med vad som helst, menar Moa, som är nöjd med sin utbildning så här långt.

Just att få en stor kunskap om hästnäringen och dess villkor ser både Anna-Clara och Moa som en viktig faktor för att lyckas.

– Man måste vara både ambitiös och driven och det gäller att hitta sin egen väg när man ska jobba med hästar. För det är viktigt att man tycker det är roligt, även om det ibland är tufft, konstaterar Anna-Clara.

Anna-Clara har hittat sin väg genom att satsa både på ryttar- och hästutbildning. Att ha olika delar inom sin hästverksamhet ser hon också som en fördel.

– Det är bra att ha flera ben att stå på, att vara verksam inom många olika delar, tycker Anna-Clara.

Det handlar både om att få variation för att bibehålla glädjen, men också för att inte vara för sårbar om något händer.

Värdefull praktik

Mycket av Anna-Claras verksamhet handlar om att utbilda och tävla hästar. För att det ska fungera ser hon till att skapa bra samarbeten med hästägare som är intresserade av att satsa långsiktigt och som har förståelse för vad som är hästens slutmål mer än att jaga snabba framgångar med unga hästar.

– Att ge hästarna en bra grundutbildning är otroligt viktigt och ibland måste man avstå en unghästvisning eller tävling för att hästen inte är redo för det. Då gäller det att ha hästägare som litar på dig, menar Anna-Clara.

Moa Häggmark har ännu inte bestämt helt hur inriktningen på hennes hästföretagande kommer att se ut efter examen nästa år. Men att få möjlighet att praktisera hos Anna-Clara tycker hon är väldigt värdefullt.

– Det är viktigt att hitta sin egen väg och fundera på vad man är beredd att satsa på. Att få vara med och se hur det går till i verkligheten är väldigt nyttigt, avslutar Moa.

Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.