Nyhet

FLERA GODKÄNDA GESÄLLPROV FÖR RIDSKOLAN STRÖMSHOLM

Malin Frommegård och Joanna Thunström Hammarström har tidigare studerat till hovslagare på Ridskolan Strömsholm och arbetar idag som hovslagare i sina egna företag samt deltid som lärare vid Hovslagarutbildningen på Ridskolan Strömsholm. De har haft målsättningen att göra Gesällprovet för att erhålla Gesällbrev.
??????????

Efter utbildning inom ett flertal hantverksyrken kan man visa sin kompetens genom ett gesällprov. Gesällprovet är ett hantverksprov och det ingår en del olika moment som visar yrkesskicklighet. Man ska dels sko en häst där två av skorna ska vara handsmidda. Och det ingår även ett rent smidesprov. Alla moment har en viss tidsgräns och bedöms av domare. Det ingår även ett teoriprov.  

”Mest utmanande var momenten där man ska smida skorna till hästen. Det är kanske inget man gör till vardags, utan då skor man ju med fabriksskor, så hela delen med att veta hur mycket järn man ska använda åt tillpassningen och hur mycket man ska kapa, det var nog det svåraste” säger Joanna. 

Om man vill gå upp och göra Gesällprovet så får man planera för att göra det efter hovslagarutbildningen på Riksanläggningarna. Det är dock ett bra mål att ha och skolorna uppmuntrar de studerande att sikta in sig på att sätta mål som medför fortsätt utveckling, inspiration och meritering. Och då är Gesällbrevet ett utmärkt exempel på ett sådant mål. 

Skorna kommer få en hedersplats på en hylla och själva gesällbrevet får man ansöka om att få och då ta emot på Svenska hovslagareföreningens årsmöte, något som tjejerna hoppas på att göra. ” Man känner sig lite stolt att man klarade det” säger Malin och håller i sina handsmidda skor. 

”Nästa steg är Mästarbrevet men då måste jag jobba lite till för att ha behörighet att göra det då det är lite andra kriterier för det. Vår mentor Jamie Skinner som själv har tagit mästarbrevet har varit en perfekt mentor och är otroligt värdefull att ha i vårt arbete mot mästarbrevet, säger Malin Frommegård. 

Till vardags jobbar både Malin, Joanna och Jamie på hovslagarutbildningen. Utbildningen består av många delar och Joanna har t ex det mesta i kursen Arbetsmiljö och ergonomi som rör träning och kost. De har alla snarlika svar på frågan om vad som är det bästa med hovslagaryrket. Joanna nämner några saker som gör jobbet roligt varje dag. 

”Variationen av arbetet, att kunna lägga upp arbetet själv, och kombinationen att få jobba med hästar, att arbeta praktiskt och att hela tiden utvecklas är saker som är väldigt roligt. Som allt inom hästar så blir man aldrig fullärd och det är fantastiskt och inspirerande.” 

Ridskolan Strömsholm fick med sig 4st godkända gesällbrev. Förutom Malin och Joanna så blev även Viktor Wernestad och Erik Engblom, båda två examinerade hovslagare från Strömsholm, godkända. Stort grattis önskar vi dom! 

Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.