Hästens biologi

Skleros, ökad bentäthet, i carpalbenen hos häst

Skleros, ökad bentäthet, i carpalbenen hos häst

Lydia Östlund (2015)
Ökad bentäthet i skelettbenen (skleros) i carpus kan övergå från en fysiologisk anpassningsprocess, på grund av belastning, till patologisk (sjukdomstillstånd). Patologisk skleros är en vanlig orsak bakom unga trav- och galopphästars bortfall från träning och tävling. Skillnaden mellan den fysiologiska anpassningsprocess där skleros bildas i samband med belastning och patologisk skleros är ofta oklar och svår att fastställa. Syftet med litteraturstudien är att ta reda på i vilket stadium skleros blir patologiskt samt hur det diagnostiseras.

Resultatet från litteraturstudien tyder på att hästar som belastas i höga hastigheter har större risk för att utveckla högre grad av skleros, vilket i sin tur har stort samband med hälta kopplat till carpus. Två av studierna har kommit fram till att det krävs fler diagnostiska metoder för att bestämma i vilket stadium skleros övergår till patologiskt tillstånd.

Ladda ner Format: pdf Storlek: 139.5 KB

Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.

Strömsholm.com använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare.