Yrkesutbildning

Kvalificerad tilläggsutbildning för yrkesverksamma hovslagare – Distans

Vill du vara en del av framtidens hovslagare? Då är Hovslagare-tilläggsutbildning valet för dig. Utbildningen innehåller såväl teoretiska som praktiska moment både på plats i skolan och ute i näringen. Utbildningen är för dig som redan är yrkesverksam och nu vill öka din kompetens för att fortsätta arbeta professionellt som hovslagare. Vill du bli godkänd hovslagare är tilläggsutbildningen vägen dit!
Om utbildningen
  • Utbildningen är baserad på vetenskap och beprövad erfarenhet förankrad i hästnäringen.
  • Fysiologisk skoning, vilket bla innefattar benets anatomi, fysiologi, biomekanik och exteriör samt beslagets fysiologiska utförande.
  • Hovsjukdomar, skador, hovreparationer avseende orsak, symptom, behandling och prognos samt lämpliga sjukbeslag.
  • Utvecklingen från föl till vuxen häst avseende hovar och benställning.
  • Smittskydd och lagstiftning.
  • Korrigering och balansering av den vuxna hästen i förhållande till underlag och användningsområde.
  • 1årig YH-utbildning med 200 YH poäng, studietakt 75%.
  • Delar av utbildningen kan ske mellan klockan 7 och ibland efter klockan 18.

Tilläggsutbildningen är en vidareutbildning för yrkesverksamma hovslagare inom såväl trav- som ridsporten. Utbildningens upplägg är baserat på att du som yrkesverksam hovslagare ska kombinera det egna företagandet med kompetensutveckling. Undervisningen sker både på plats i skolan och ute i externa stallar samt i din egen verksamhet. Den externa undervisningen ger en utveckling av det egna nätverket. Du får möjlighet att arbeta och studera den högpresterande hästen i dess rätta miljö. Du får arbeta med professionella hästmänniskor och ta del av deras erfarenhet och kunskap. Du får möjlighet att arbeta med professionellt och långsiktigt avelsarbete där vikten av god hovvård står i centrum.

Frågor och svar

Vi förmedlar kontakter till personer/hyresvärdar som hyr ut alla typer av boenden till studenter.

Undervisningen sker både på plats i skolan och ute i externa stallar där du får träffa yrkesverksamma hovslagare, veterinärer samt professionella tränare och uppfödare. Vi stöttar dig till att utveckla din egen verksamhet. Utbildningen är 200 YH-poäng, vilket motsvarar lite mer än 1 års studier med 75% studietakt.

Utbildningen är på distans, med 75% studietakt. Som student har du hemuppgifter och inlämningar, diskussioner i slutna grupper och via telefon. Diskussion och analys är en betydande del i utbildningen, den genomförs både vid våra fysiska träffar och i slutna forum på distans. Under utbildningen följer du ett antal hästar och åtgärder gällande hovvård, vilket diskuteras med veterinärer, hovslagare och kollegor för att få ett brett helhetsperspektiv.

Du kan ansöka om ett godkännande hos Jordbruksverket när du erhållit betyget godkänt eller högre i alla kurser samt har ett godkänt examensprov. Läs mer hos Jordbruksverket.

Du ges möjlighet till kompetensutveckling för dig, ditt företag och dina kunder. Du utökar ditt nätverk i branschen och kommer i kontakt med likasinnade. Efter denna utbildning kan du ansöka om godkännande som hovslagare hos Jordbruksverket.  För att få verka som yrkesverksam hovslagare kräver Jordbruksverket 2026 att den som ska verka som hovslagare måste ha gått en treårig utbildning, fram till dess kan du som vill bli yrkesverksam hovslagare gå hovslagare-tilläggsutbildning för att få denna kompetens, alternativt den treåriga utbildningen som även ges på riksanläggningarna. Du kan läsa mer hos Jordbruksverket. 

Ansökan

Vi tar emot sena ansökningar tom 31/7

Ansök till utbildningen här

Ansökningsblanketter

Intyg Yrkesverksamhet -TUB

Ladda ner Format: pdf Storlek: 66.9 KB

Val av önskad utbildningsort-TUB

Ladda ner Format: pdf Storlek: 71.3 KB

Kontaktperson
Marita Lindberg Skolchef. Utbildningsledare, Hovslagarutbildningen
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.

Strömsholm.com använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare.