Nyhet

Viktigt team kring elithästen

Vilka krav ställs egentligen på våra elithästar, och vilka krav kan vi ställa på de som jobbar med och tar hand om hästarna? Det var temat för en inspirerande och intressant clinic på Ridskolan Strömsholm där slutsatsen var att alla delar måste fungera för att få ett hållbart resultat.
Jens Fredricson, Isabelle Fredricson och Michael Woods berättade för hovslagarelever om vikten av att ha ett väl fungerande team runt hästen.

RS Stallmästare och elitryttaren Jens Fredricson höll, tillsammans med hovslagare Michael Woods och veterinär Isabelle Fredricson en uppskattad clinic om vikten av att ta hand om sin häst på bästa sätt. Clinicen vände sig till hovslagare som går tilläggsutbildningen på Strömsholm – läs mer om utbildningen här

Huvudbudskapet var att för att nå framgång på toppnivå måste det finnas ett väl fungerande team runt varje häst. Men även tävlingshästar under den högsta nivån behöver tas om hand på ett sådant sätt att de utvecklas optimalt både fysiskt och psykiskt och på så sätt kan prestera utan att ta skada av arbetet.

Att ha ett fungerande team som kan samarbeta för hästens bästa är det absolut viktigaste, och här får ingen del glömmas bort. Ryttaren och hästskötaren jobbar mest med hästen och träffar den i princip dagligen. Här gäller det att hela tiden vara noggrann med detaljer för att se om något inte stämmer eller avviker från det som är normalt.

Men även de som inte träffar hästen lika ofta, som veterinären och hovslagaren, är en extremt viktig del av teamet. Ett av clinicens budskap var just betydelsen av att hovslagare och veterinär kan kommunicera vid behov så att ingen detalj lämnas åt slumpen eller glöms bort.

Ett av tipsen från föreläsartrion var att ryttaren/hästägaren ger hovslagaren ok på att få prata direkt med veterinären om en häst när det behövs.

Under clinicen gick hovslagare Michael Woods igenom det han ansåg vara viktigast med hovar och hovvård. Han uppmanade deltagarna att vara noggranna med den dagliga hovvården men också ha en plan för vad hästen ska göra inom det närmaste halvåret och berätta det för sin hovslagare. Det gäller att vara medveten om vad som krävs för att ge hästen de bästa förutsättningarna. En unghäst som bara ska grundtränas ska skos på ett visst sätt, medan det kan krävas en annan typ av skoning för hästen som ska göra topprestationer på olika underlag.

Michael berättade att han inte bara tittar på hoven när han ska sko en häst, utan ser om hästen är jämnt musklad, eller om det finns någon snedhet som eventuellt slår igenom även ner i hoven. Han pratade också mycket om hovens kvalitet och hur den är kopplad till hästens hälsa och att gamla problem ofta syns i hovarna.
Felaktig träning och ridning får konsekvenser även för hästens hovar, precis som att en felaktig skoning får betydelse för hästens hållbarhet.

Även Isabelle förklarade att hon som veterinär tittar mycket på hästens exteriör för att veta vilka förutsättningar hästen har för att kunna prestera och bli en hållbar individ. Just hovar och benställning har stor betydelse för hästens framtid.

Jens budskap var vikten av att lyssna av sin häst och ha en dialog med både hovslagare och veterinär för att hela tiden vara före och korrigera eventuella problem som kan uppstå. Och att man inte tävlar med en häst som inte känns i form. Är den tröttare, mer stel eller känns sliten på ett eller annat sätt måste den få tid för återhämtning och eventuell behandling om det är nödvändigt.

Tre tips från Jens, Isabelle och Michael:

Lär dig hur din häst fungerar och beter sig i vardagen för att kunna upptäcka om något avviker.

Kräver du toppresultat av din häst måste du också ge den bästa möjliga förutsättningar. Det gäller allt från foder och hantering till skoning och korrekt anpassad utrustning.

Det är hela teamets jobb att få hästen att må bra. Bara en frisk häst som mår bra fysiskt och psykiskt kan prestera på topp.

Kontaktperson
Marita Lindberg Utbildningsledare, Hovslagarutbildningen
Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.