Nyhet

Unika möjligheter på Ridsportgymnasiet

Att gå ridsportgymnasiet på Ridskolan Strömsholm är något alldeles speciellt för den som satsar på en framtid med hästar. "Mellan två lektioner kan du gå och sätta dig på läktaren i Röda ridhuset och titta på när till exempel Lussan Nathhorst har träning, det är rätt unikt", menar läraren Kati Ojala stolt.
Kati Ojala är lärare vid Ridskolan Strömsholms Ridsportgymnasium och även aktiv tävlingsryttare i både hoppning och fälttävlan.

Kati Ojala är själv aktiv ryttare i framför allt hoppning och fälttävlan, och undervisar på Ridskolan Strömsholms ridsportgymnasium. Förutom hoppträning har hon även lektioner i hästkunskap och är klassföreståndare för årskurs 2 i år.

– Det bästa är ju att eleverna får med sig en bra och bred gymnasieutbildning där de kan få sin högskolebehörighet, kombinerat med en fantastiskt inspirerande miljö, skolhästar som håller en hög utbildningsnivå och kompetenta lärare, menar Kati.

Eleverna behöver inte ha egna hästar för att vara med, även om några har det. I de vanliga ridkurserna, som innehåller minst ett hopp- och ett dressyrpass i veckan, rider eleverna på skolans hästar. I årskurs 3 kan eleverna göra ett specialval där de rider fler lektioner i veckan, och då kan de välja att ha sin egen häst eller skolans hästar.

– Är man intresserad av att utveckla sin ridning så finns det stora möjligheter här på Strömsholm med alla skickliga ryttare och tränare som kommer hit med jämna mellanrum, menar Kati.

Majoriteten av eleverna kommer mer eller mindre långväga från Strömsholm, och bor därför kvar på internat under terminerna, något som Kati också ser en stor fördel med.

– De utvecklas snabbt i sin självständighet och lär sig mycket av att inte bo hemma. Eleverna är också väldigt positiva till att bo på det här viset, förklarar Kati.

Många av eleverna tävlar med sina egna hästar och de elever som går årskurs 3 har i år även fått tävla med skolhästarna både i hoppning och dressyr.

– Under skoltid tränar vi lika mycket hoppning som dressyr. Vi vill att de ska utvecklas som ryttare och få en bred och bra grundutbildning, något som de har väldigt stor nytta av i framtiden. Det finns möjlighet till specialisering i årskurs 3 i kursen ”Idrott och hälsa”, men fram till dess tränar de lika mycket av varje och det gör och det gör man även i den ridkursen som alla läser under tredje året, berättar Kati, och fortsätter:

– Att få vara lärare på ridsportgymnasiet här på Ridskolan Strömsholm är verkligen fantastiskt. Tänk att ha så duktiga elever, ett så bra hästmaterial och en så fin miljö att jobba i. Det är verkligen roligt.

Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.