Nyhet

Filminspelning på Strömsholm

Snart öppnar antagningen till Hippologprogrammet. Ett moment som de sökande måste klara för att få en av de attraktiva utbildningsplatserna är antagningsprovet. Därför har SLU – som är huvudansvarig för utbildningen – spelat in en film om provet. "Vi vill visa hur det går till och hjälpa de sökande att förbereda sig på bästa sätt inför provet", förklarar Therese Waerner, som arbetar på Hippologenheten vid SLU.
Hippologstudenten Vendela Orosco Lindström visar upp momentet Häst vid hand för verksamhetschef Jonas Johnson när det spelades in film om Hippologens antagningsprov på Ridskolan Strömsholm.

Nyligen var det ”Tystnad/tagning” på Ridskolan Strömsholm när filminspelning pågick. Hippologstudenter som går andra och tredje året agerade filmstjärnor och genomförde de olika momenten som ingår i antagningsprovet.

Förutom att visa hur provet går till berättade de också hur man kan förbereda sig för att klara det så bra som möjligt, och också varför de tyckte man ska söka till Hippologen.

– Jag kan berätta i timmar om varför man ska gå Hippologen och hur bra den här utbildningen är, förklarade Vendela Orosco Lindström, som var den som fick visa momentet ”Hästhantering/Häst vid hand”, och framför allt hur man visar hästen på rätt sätt.

– Hästhantering är dock mer än att bara visa häst vid hand. Vi är med redan i stallet och följer hur de sökande tar hand om hästarna som de får tilldelade för att använda under momentet, berättade Jonas Johnson, verksamhetschef på Ridskolan Strömsholm, som också är en av dem som är med och bedömer om de sökande klarar provet eller inte.

Nervösa och roliga dagar väntar

Alla sökande som är behöriga (här hittar du behörighetskraven) för att gå Hippologprogrammet kallas till antagningsprovet, som genomförs på Ridskolan Strömsholm under tre dagar i slutet av maj. Totalt finns 30 platser för ridhästinriktningen där studenterna går första året på Flyinge och övriga två år på Ridskolan Strömsholm.

– Det brukar bli intensiva, lite nervösa och roliga dagar för de sökande. Förutom häst vid hand, dressyr och hoppning har vi också ett informationspass där sökande har möjlighet att ställa alla möjliga frågor om utbildningen, berättade Therese Waerner.

Förutom att visa häst vid hand filmades också både hoppning och dressyr, under ledning av Daniel Svensson och Marianne Esseen Söderberg. Där fick hippologstudenterna rida de övningar/rörelser som ingår i antagningsprovet.

– Det känns jätteroligt att vi kan göra den här filmen och kanske avdramatisera antagningsprovet lite för våra sökande. Men framför allt att vi kan ge dem en inblick i vad som väntar när de blir kallade. Ett tips är också att läsa på ordentligt i de anvisningar som finns för anmälan, avslutade Therese Waerner.

Hippologprogrammet finns även med en islandhäst- och en travinriktning. Dessa utbildningar genomförs på Wången och de har antagningsprov som är anpassat till sina inriktningar.

Filmaren Rolf Reutlert från SLU hade en heldag på Strömsholm tidigare i veckan när han skulle spela in filmen om antagningsprovet till Hippologprogrammet. Här var det dags för hoppmomentet under ledning av Daniel Svensson.

Anvisningar för antagningsprov, Hippologprogrammet

Ladda ner Format: pdf Storlek: 275.4 KB

Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.