Nyhet

FORTSATTA FRAMGÅNGAR FÖR HOVSLAGARSTUDENTER

Carl Magnusson som går andra året på Hovslagarutbildningen på Ridskolan Strömsholm, har varit i Tyskland och tävlat med framgångar. Vi träffade Carl och gjorde en liten intervju. Hovslagarutbildningen är en 3 årig yrkesutbildning och finns på alla 3 Riksanläggningar. Ansökningsperioden närmar sig och är öppen from 15 februari.

Hur var tävlingen?

Det var en s.k div 2, men i Tyskland kallar dom det för Intermedier. Det var först två smidesklasser.  I första klassen skulle vi smida en ”äggsko” ihop med en ”sliding plate”.

Och i andra klassen smidde vi en aluminium sko och en Alnarp sko. I finalen var det skoning med handsmitt.

Vad ger tävlingarna dig?

Jag tycker att jag utvecklas hela tiden. Det är en av tjusningarna med tävlingarna, att man på ett sätt kan mäta sin utveckling i både smide och skoning men jag tycker att jag har utvecklats mycket den senaste tiden och att jag har fått en högre lägsta nivå och blivit snabbare. Sen när jag har tagit examen från hovslagarutbildningen så kommer jag att ha stor nytta av allt tävlande och smide. Smidet kan man dra nytta av i vardagen när man ska modifiera skor tillexempel, det ger även bra träning i att tillpassa skor vilket jag kommer ha stor nytta varje dag. Genom att tävla i hovslageri så tror jag att jag kommer fortsätta att utvecklas och hålla en hög nivå i det vardagliga jobben. Jag kan tänka mig att man lätt tappar lite kvalité direkt efter skolan om man bara åker runt och skor själv utan att någon riktigt kontrollerar ens jobb så genom att åka på tävlingarna så träffar man och lär känna mycket duktiga hovslagare som man kan ha stor nytta av, med exempelvis rådfrågning av olika typer av problem som man kan tänkas stöta på.

Hur ser dina kommande framtidsplaner ut?

När jag tagit examen så vill jag göra några engelska utbildningar, en utbildning som heter ”Diploma” till att börja med och om man ska genomföra den så krävs det relativt mycket teoretisk kunskap, smide och skoning då kursen avslutas med att man ska ha smidit en skotavla, göra sko prov, ett teoretiskt prov, osv. så då kommer jag förhoppningsvis ha nytta av mitt tävlande i hovslageri.

Vi önskar Carl stort lycka!

Är du nyfiken på Hovslagaryrket? – läs mer om utbildningen HÄR

Mer från Strömsholm
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.