Yrkesutbildning

Hovslagarutbildning

Vill du vara din egen chef? Är du i fysisk form och har ett intresse för hästen i sin helhet samtidigt som du utför ett hantverk? Då är Hovslagarutbildningen någonting för dig.
Om utbildningen

Den treåriga utbildningens övergripande mål är att du efter avslutad hovslagarutbildning har tillräckliga praktiska och teoretiska kunskaper för att verka yrkesmässigt som av Jorbruksverket godkänd hovslagare. Vi fokuserar på varje enskild individs förutsättningar och skor för hög hållbarhet och prestation inom hästsporten.

På hovslagarutbildningen varvar du såväl teori som praktik, vi håller till i uppvärmda ljusa lokaler med alla tänkbara faciliteter för att kunna genomföra utbildningen på bästa sätt, dessutom i en historisk miljö. Vi samarbetar med andra anläggningar och uppfödare där vi tittar på tex travhästar och föl. Övergripande innehåller utbildningen följande:

  • Arbetsmiljö och hälsa
  • Lärande i arbete (praktik)
  • Smide/Varmskoning
  • Fysiologiskskoning
  • Hovsjukdomar och hovreperationer
  • Hästkunskap
  • Företagande
Frågor och svar

Vi förmedlar kontakter till personer/hyresvärdar som hyr ut alla typer av boenden till studenter i de vackra omgivningarna kring våra riksanläggningar.

Normalt är du i skolan måndag – fredag 08.00 – 16.00. Praktiska och teoretiska lektioner varvas dagligen. Under praktikperioderna är man hos sin Lia-värd.

Om hovslagaren uppfyller våra krav på en Lia-värd så kan du vara det. Vi har också ett stort kontaktnät med andra hovslagare som tar emot studenter under din praktikperiod.

Du ansöker om ett godkännande hos Jordbruksverket när du erhållit betyget godkänt eller högre i alla kurser samt har ett godkänt examensprov. Läs mer på Jordbruksverkets hemsida

Ja, utbildningen är studiestödsberättigande via CSN. Läs mer på CSN:s hemsida

Du som är behörig och har skickat in alla intyg kallas till antagningsprovet som sker under våren. Vid många sökande kallas de sökande som har längst praktikperiod hos hovslagare i första hand. Antagningsprovet består av tre delar: en intervju där vi bedömer din kommunikation och analys förmåga. Ett praktiskt prov i hantverk där vi tittar på din förmåga att hantera verktyg, uppfatta skoformer, hovmodeller, likformighet-olikformighet, planhet och skevhet bedöms. Detta sker genom att du ska kallrikta, omforma och plana en sko samt rikta en traktarm. Ett prov i hästhantering ingår också där vi bedömer din förmåga att hantera, kommunicera och avläsa hästen. Detta sker genom att du ska gå in till en häst, ta på grimma och binda upp hästen. Beskriva hästens exteriör och temperament, Lyfta fram respektive bakben och stå i en lämplig arbetsställning för skoning/hovvård. Tränsa, leda och efter anvisningar visa häst vid hand.

Viktiga datum

Ansökan: öppen 15 februari – 18 april.

Ansökan
Ansökningsblanketter

Intyg praktik

Ladda ner Format: pdf Storlek: 195.1 KB

Intyg hästerfarenhet

För att vara behörig till utbildningen behöver du som söker ha dokumenterad gedigen erfarenhet av hästhantering, minst en månads praktik hos en yrkesverksam hovslagare samt grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier. Läs mer om vad det innebär

Ladda ner Format: pdf Storlek: 113.6 KB

Val av önskad utbildningsort

Eftersom utbildningen ges på Strömsholm, Flyinge och Wången behöver du fylla i val av utbildningsort.

Ladda ner Format: pdf Storlek: 68.1 KB

Kontakt
Marita Lindberg Utbildningsledare Hovslagarutbildningen
Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.

Strömsholm.com använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare.