Yrkesutbildning

Hovslagarutbildning

Vill du vara din egen chef? Är du i fysisk form och har ett intresse för hästen i sin helhet samtidigt som du utför ett hantverk? Då är Hovslagarutbildningen någonting för dig.
ANSÖK TILL HOVSLAGARUTBILDNINGEN

Ansökan öppnar den 15 februari och stänger den 15 april

Om utbildningen

Den treåriga utbildningens övergripande mål är att du efter avslutad hovslagarutbildning har tillräckliga praktiska och teoretiska kunskaper för att verka yrkesmässigt som av Jorbruksverket godkänd hovslagare. Vi fokuserar på varje enskild individs förutsättningar och skor för hög hållbarhet och prestation inom hästsporten.

På hovslagarutbildningen varvar du såväl teori som praktik, vi håller till i uppvärmda ljusa lokaler med alla tänkbara faciliteter för att kunna genomföra utbildningen på bästa sätt, dessutom i en historisk miljö. Vi samarbetar med andra anläggningar och uppfödare där vi tittar på tex travhästar och föl. Övergripande innehåller utbildningen följande:

  • Arbetsmiljö och hälsa
  • Lärande i arbete (praktik)
  • Smide/Varmskoning
  • Fysiologiskskoning
  • Hovsjukdomar och hovreperationer
  • Hästkunskap
  • Företagande

Delar av utbildningen kan ske mellan klockan 7 och ibland efter klockan 18.

Frågor och svar

Vi förmedlar kontakter till personer/hyresvärdar som hyr ut alla typer av boenden till studenter i de vackra omgivningarna kring våra riksanläggningar.

Normalt är du i skolan måndag – fredag 08.00 – 16.00. Praktiska och teoretiska lektioner varvas dagligen. Under praktikperioderna är man hos sin Lia-värd.

Om hovslagaren uppfyller våra krav på en Lia-värd så kan du vara det. Vi har också ett stort kontaktnät med andra hovslagare som tar emot studenter under din praktikperiod.

Du ansöker om ett godkännande hos Jordbruksverket när du erhållit betyget godkänt eller högre i alla kurser samt har ett godkänt examensprov. Läs mer på Jordbruksverkets hemsida

Ja, utbildningen är studiestödsberättigande via CSN. Läs mer på CSN:s hemsida

Med anledning av den rådande situationen med Covid-19 har Flyinge AB, huvudman för Hovslagarutbildningen, vidtagit åtgärder för att undvika smittspridning på anläggningarna.

Tidigare år har antagningsprov genomförts på respektive riksanläggning. Att genomföra detta i år skulle innebära risk för smittspridning och Flyinge AB har beslutat att antagningsprovet till Hovslagarutbildningen kommer att genomföras i digital form. Antagningsprovet kommer ej att ske på någon av våra tre riksanläggningar.

Antagningsprovet är en del av behörigheten till Hovslagarprogrammet. Detta år kommer färdigheterna att bedömas genom filmat material som du själv ansvarar för att filma och skicka in.

Antagningsprovet består av två delar: Ett praktiskt prov i hantverk där vi tittar på din förmåga att analysera, ta information, hantera verktyg, uppfatta skoformer, hovmodeller, likformighet-olikformighet, planhet och skevhet bedöms. Detta sker genom att du ska kallrikta, omforma och plana en sko samt rikta en traktarm. Ett prov i hästhantering ingår också där vi bedömer din förmåga att hantera, kommunicera, analysera och avläsa hästen. Detta sker genom att du ska gå in till en häst, ta på grimma och binda upp hästen. Beskriva hästens exteriör och temperament, Lyfta fram respektive bakben och stå i en lämplig arbetsställning för skoning/hovvård. Tränsa, leda och efter anvisningar visa häst vid hand.

Mera information om de digitala antagningsproven kommer att komma inom kort

För att vara behörig till utbildningen behöver du som söker ha dokumenterad gedigen erfarenhet av hästhantering samt grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier. Läs mer om vad det innebär

Grundläggande behörighet
Du är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande:

1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.

2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1 ovan.

3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.

4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Särskilda förkunskaper/villkor
Yrkeserfarenhet av hästhantering genom 6 månaders praktik på halvtid eller 3 månaders praktik på heltid (alternativt dokumenterad praktisk erfarenhet av hästhantering på hobbynivå/erfarenhet av egen häst under minst 5 år) Detta ska intygas via detta dokument

Kontakta oss gärna om du har några frågor eller funderingar!

Ansökningsblanketter

Intyg hästerfarenhet

För att vara behörig till utbildningen behöver du som söker ha dokumenterad gedigen erfarenhet av hästhantering.

Minst 3 månaders heltid yrkespraktik alt 6 månader halvtid yrkespraktik med hästhantering. Eller dokumenterad praktisk erfarenhet av hästhantering på hobbynivå/erfarenhet av egen häst under minst 5 år.

Det intygar du via denna blankett

Ladda ner Format: pdf Storlek: 116.6 KB

Ordnings- och säkerhetsföreskrifter vid HRA

Ladda ner Format: pdf Storlek: 218.1 KB

Kontakt
Marita Lindberg Utbildningsledare, Hovslagarutbildningen
Följ Ridskolan Strömsholms hovslagarutbildning på instagram

Weld övning på schemat, kolla Sara's äggskor!

A post shared by hovslagarutbildning (@hovslagarutbildning) on

Våra samarbetspartners

Våra samarbetspartners hjälper oss att utveckla, utbilda och vara ledande inom svensk ridsport.

Strömsholm.com använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare.